McDonnell Douglas F-4 Phantom II

Infotaula d'aeronauMcDonnell Douglas F-4 Phantom II
Tipuscaçabombarder, carrier-capable fighter monoplane with 2 engines (en) Tradueix i carrier-capable attack aircraft (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FabricantMcDonnell Aircraft Corporation i McDonnell Douglas Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Anomenat en referència aMcDonnell FH Phantom (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Primer vol27 maig 1958 Modifica el valor a Wikidata
Dimensions5 (alçària) × 19,2 (longitud) × 18,6 (longitud) m
Abast2.800 km Modifica el valor a Wikidata
En servei? – 1992 Modifica el valor a Wikidata
Úsaerial interception (en) Tradueix, Superioritat aèria i tactical bombing (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Operador/s
AviònicaAN/APQ-120 family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PropulsorGeneral Electric J79 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Configuració d'alamonoplà Modifica el valor a Wikidata
Construïts5.195 Modifica el valor a Wikidata
F-4I Phantom II de la 81ª Esquadró de caces tàctics de la USAF llançant 18 bombes Mk 82 en el Polígon de tir de les Bardenas.

El McDonnell Douglas F-4 Phantom II[1] és un caça bombarder supersònic biplaça produït per a les forces armades dels Estats Units per McDonnell Douglas. Va entrar en servei en 1960 com el primer interceptor modern embarcat per l'armada dels Estats Units. En 1963 va ser adoptat per la USAF per a tasques de caça bombarder. Quan la seva producció va acabar en 1981, s'havien construït 5.195 Phantom II, sent l'avió de combat supersònic nord-americà més nombrós. Fins a l'arribada del F-15 Eagle, el F-4 també va mantenir el rècord a la producció de major durada de 24 anys. Les innovacions del F-4 incloïa un radar d'impulsos doppler i l'ús extens de titani en l'esquelet de l'aeronau.

Malgrat les seves grans dimensions i un pes màxim en enlairament superior a 27.000 kg. el F-4 era capaç d'aconseguir una velocitat màxima de Mach 2,23 i tenia una velocitat d'ascensió inicial de 210 m/s. Poc després de la seva introducció, el Phantom va aconseguir 16 marques mundials, incloent-hi la de velocitat màxima en 2.585,086 km/h i la d'altitud absoluta en 30.040 m. Encara que es van realitzar entre 1959-62, cinc de les marques de velocitat no van ser superades fins a 1975.

El F-4 podia carregar fins a 8.480 kg. en armes en nou ancoratges externs, incloent-hi míssils aire-aire i aire-terra, i bombes guiades, no guiades i nuclears. Només la variant F-4I portava un canó intern, perquè s'esperava que l'ús de míssils eliminés la necessitat de combat directe.

A causa del seu ampli servei en l'exèrcit nord-americà i els seus aliats i a la seva forma característica, el F-4 és una de les icones més conegudes de la Guerra Freda. Va servir en la Guerra de Vietnam i en el conflicte àrab-israelià. També ha servit com a plataforma de reconeixement tàctic i Wild Weasel (eliminació de defenses aèries enemigues), veient acció en la Guerra del Golf. El Phantom també ha estat l'únic avió utilitzat tant per equips de demostració de vol dels Thunderbirds de la USAF (F-4I) i dels Blue Angels de l'Armada estatunidenca (F-4J).

A més de servir en totes les branques de les forces armades nord-americanes (ja que es van desenvolupar versions pels Marines i va volar amb la Guàrdia Nacional), el Phantom ha servit a les forces armades d'altres onze nacions. Encara que va ser retirat del servei actiu de la USAF en 1996, uns 1000 F-4 seguien en servei en 2001.

  1. L'avió va ser designat originalment com AH "Super Demon", i més tard com a F4H. La designació de F-4 va arribar en 1961 quan els sistemes de designació de totes les branques de l'exèrcit nord-americà van ser unificades per ordre de Robert McNamara. Dins de McDonnell, el F-4 rebia el nom de Model 98.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search